maidon ohdake: Suosittu ja monipuolinen kasvi suomalaisessa luonnossa
maidon ohdake (Cirsium palustre) on Suomessa tavattava kasvilaji, joka kuuluu ohdakkeiden sukuun. Tämä kasvi on saanut nimensä valkoisista maitiaisnesteistään sekä sen kaislamaisista lehdistä. Maidon ohdakkeella on monia käyttötarkoituksia kansanlääkinnässä ja se on myös hyödyllinen kasvi monille pölyttäjille.
Ulkonäkö ja kasvupaikka
maidon ohdake on monivuotinen kasvi, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi. Sen kukat ovat purppuranpunaisia ja koreita, ja ne muodostavat näyttäviä kukintoja. Lehdet ovat hienonhampaisten reunojen ja piikkisten alapintojen koristamia. Kasvia voi tavata kosteilla ja rehevillä niityillä, ojien varsilla, jokien rannoilla sekä kosteikoissa ympäri Suomea.
Käyttötarkoitukset
Maidon ohdaketta on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä erilaisten vaivojen hoitoon. Lehdissä ja varressa olevalla maitiaisnesteellä on tulehdusta ehkäiseviä ja haavojen parantumista edistäviä ominaisuuksia. Kasvia on käytetty esimerkiksi ihottuman, nokkosihottuman ja muiden ihovaivojen lievittämiseen.
Lisäksi maidon ohdakkeen juuria on käytetty maksan ja sappirakon terveyden tukemiseen. Kasvi sisältää myös runsaasti ravinteita, kuten C-vitamiinia, flavonoideja, koliinia ja inuliinia.
Pölyttäjien suosikki
Maidon ohdakkeen koreiden kukintojen nektari houkuttelee puoleensa monia pölyttäjiä, kuten perhosia ja mehiläisiä. Ne auttavat kasvia leviämään ja lisääntymään. Tämän vuoksi maidon ohdakkeen suosiminen puutarhoissa voi olla hyödyksi paikalliselle hyönteislajistolle. Kasvi tarjoaa myös suojaa pienille nisäkkäille ja linnuille sen piikkisten lehtien ansiosta.
Usein kysytyt kysymykset (FAQs)
Milloin on maidon ohdakkeen kukinta-aika?
Maidon ohdakkeen kukinta-aika on yleensä kesäkuusta elokuuhun Suomen leveysasteesta ja sääolosuhteista riippuen. Se on parhaimmillaan heinäkuussa, jolloin sen purppuranpunaiset kukinnot koristavat maisemaa.
Miten maidon ohdaketta voi käyttää kansanlääkinnässä?
Maidon ohdakkeen lehtiä ja vartta voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Ne voidaan murskata ja valmistaa haudukkeeksi, jota voi käyttää ihon hoitoon. Kasvin juurista voi valmistaa esimerkiksi teen, joka auttaa maksan ja sappirakon toiminnan tukemisessa. Kuitenkin on aina suositeltavaa konsultoida ammattilaista ennen kasvin käytön aloittamista lääketieteellisiin tarkoituksiin.
Onko maidon ohdakkeella syötäviä osia?
Joissain maissa maidon ohdakkeen nuoria versoja ja lehtiä käytetään ruoanlaitossa. Ne voidaan keittää tai höyryttää ja tarjoilla vihannesten tapaan. Suomessa maidon ohdakkeen käyttö ravintona on kuitenkin harvinaista ja ei-yleistä.
kunto
282 Tuotteet
Vitamiinit ja kivennäisaineet
783 Tuotteet
Terveys
1323 Tuotteet
Unen tuki
71 Tuotteet
Omegat, EFA, CLA, öljyt
91 Tuotteet
Antioksidantit
Litiumorotaatit, 5 mg – 60 kapselia
Terveys
Johannesyrtti, 375 mg – 120 kapselia
Probiootit
Probiootit 100 Ultimate – 60 kapselia
Bergamotinuute, 500 mg – 30 kapselia
Terveys
Täydellisesti spektrinen Prikbladet Mäkikuisma, 375 mg – 60 kapselia
Terveys
Täyden spektrin Boswellia, 800 mg kaksinkertainen vahvuus – 60 kapselia
Maksan tuki
Liv.52 – 100 tablettia
Antioksidantit
Sulforafaani broccoli-uutetta, 400 mcg – 60 kasviskapselia
Ashwagandha, 450 mg – 100 kapselia
Antioksidantit
Täysspektrinen lehtokääpäsieni, 500 mg – 60 kapselia
Melatoniini
Melatoniini, 3 mg – 120 kapselia
Erityinen kaava
Pregnenoloni, 50 mg super-vahva – 60 kapselia
Seksuaaliterveys
Saw palmetto, 540 mg – 250 kapselia
Terveys
Pohjoismaiset kuninkaat 100% luomuruoholla ruokittu naudanmaksa – 180 kapselia
5-HTP glysiinin, tauriinin ja inositolin kanssa, 200 mg – 60 kapselia